Az általunk épített acélszerkezetes ház acélváz pillér szerkezetből és acél gerenda merevített monolit vasbeton födémből épül, elmondjuk, hogy miért. 

 

Acélszerkezetes ház acéváz pillér szerkezetből

Ezen a helyen kell kihangsúlyozni, hogy az általunk épített acélszerkezetes ház nem sorolható a könnyűszerkezetes házak közé. Ennek az az oka, hogy az épületünk nehéz acél pillér vázból és vasbeton lemezalapra épül, monolit vasbeton födémmel. Csak a vázpillérek közötti falszerkezet készül könnyű acélváz profilokból. Az így megépült épület masszív, stabil, időtálló, és rendkívül jó hőszigetelő képességű lesz. 

Vázszerkezetek bemutatása

Vázas épületről akkor beszélünk, ha az épület födémterhelését nem a falak, hanem a vázszerkezet pillérei vagyis az oszlopok, valamint a rajtuk végigfutó úgynevezett vázgerendák hordják.

Vázszerkezeti alapfogalmak

A könnyebb érthetőség kedvéért az alábbiakban leírunk egy pár alapfogalmat.

Pillér

Legtöbb esetben négyszög, vagy derékszög metszetű, viszonylag kis keresztmetszetű, önálló függőleges teherhordó szerkezet.

Oszlop

Az épületváz függőleges teherhordó eleme, általában kör vagy sokszög keresztmetszetű.

Pillérváz

Az épület acél vagy vasbeton pillérekből kialakított függőleges teherhordó szerkezete. A gerendázattal sarokmereven összeépítve keretszerkezetet alkot. A pillérvázat kitöltő falszerkezet csak a váz és a födém elkészülte után készül el. Az így készült épület falszerkezetei csak térelhatároló jellegűek, tehát terhelést nem hordoznak.

A vázszerkezetek alkalmazásának főbb jellemzői

Nagyobb hasznos alapterület kialakítása lehetséges mint a tömörfalas építkezés (pl. tégla) esetében.
A falak az összes szinten azonos vastagságúak.
Az épület össz-súlya kisebb, így az alapozási költségek csökkennek.
A vázas épület általában gyorsabban és alacsonyabb helyszíni élőmunka igénnyel építhető, mint a falazott szerkezetű tömörfalas épület.
A közlekedés által okozott dinamikus hatásokkal, valamint léglökéssel és földrengéssel szemben a vázszerkezet sokkal ellenállóbb, mint a tömörfalas szerkezet.
Az épület homlokzati megjelenése szabadabban alakítható, mint teherhordó főfalas szerkezeti rendszer esetén. Lényegesen nagyobb ablakok alkalmazhatók például akár függönyfalas szerkezet kerülhet a homlokzatra,

A vázszerkezetek anyaguk szerint

Favázak

hagyományos ácsszerkezet ill. korszerű szegezett vagy ragasztott szerkezet.

Vasbeton vázak

monolit vasbeton váz ill. előregyártott vasbeton váz,

Fémvázak

Melegen hengerelt (kohászati eljárással készült) acélszelvényekből készített hagyományos acélváz szerkezetek,

Hidegen alakított vékonyfalú acélszelvényekből összeállított könnyű acél vázszerkezetek, valamint

Extrudált alumínium szelvényekből kialakított alumínium vázszerkezetek.

A vázszerkezetek közül a két legelterjedtebb a vasbeton és acélváz.

Vállalatunk az acélváz szerkezet használata mellett döntött következőkben elmondjuk, hogy miért. 

Acélszerkezetes ház acélváz pillérekből

Acélvázas épületeket a XIX. század vége óta építenek. A hazai széleskörű elterjedését a nyilvánvaló előnyei ellenére a Világháború után kialakult acélhiány akadályozta, amely indok ma már nem áll fent. 

A magasházak építésénél, amikor a vasbeton alkalmazása már nem gazdaságos, vagy az épület szintszáma meghaladja a vasbetonból építhető szinthatárt, szinte kizárólagos az acélvázak alkalmazása.

Főbb jellemzői alapján az alapvető előnyei vasbetonhoz mérten:

  • a rövidebb építési idő 
  • az épület összsúlyának csökkentése
  • könnyűszerkezetes építőelemek használhatósága

Az acélvázat a gyárban előre elkészül, és a pillér vázszerkezetet helyszíni szereléssel építés helyszínén gyorsan összeállítható.

Acélszerkezetes ház acélváz előnyei vasbeton vázzal szemben:

  • nem igényel zsaluzatot, állványszerkezetet
  • kisebb önsúly
  • az acél vázszerkezet minősége, méretpontossága megbízható
  • acélszelvények méretválasztéka széles, igénybevételeknek megfelelően tervezhető
  • acélszerkezetes ház acélváz szerkezete utólag könnyen megerősíthető, lebontható és újra felhasználható.

Az acél vázszerkezet alkalmazásakor kiemelt figyelmet fordítunk a korrózió védelem mellett a hő-, hang- és tűzvédelemre, melyeket különböző fejlett bevonatokkal érünk el.

Acélvázas épületek pilléreit, ill. oszlopait, gerendázatait természetesen az épület tervező és statikus által adott feltételek szerint a következő elemekből alakítjuk ki:

Acélvázas épület födéme

Az épületeinknél acélgerenda merevítéses monolit vasbetonfödémet alkalmazunk közbenső és tető zárófödémek esetében. Ezzel elérjük, hogy rendkívül stabil és időtálló épület szerkezetet kapunk. 

Acélvázas épületeink építése során az alaptesteket a hegesztett vagy csavarozott kapcsolatok létrehozására alkalmas módon képezzük ki.

Az oszlopok szerelés közben ideiglenesen ki vannak támasztva, amíg a vízszintes acél tartószerkezet is felszerelésre kerül. Minden szintnek van térbeli merevítő szerkezete. Egy teljes szint szerelésének befejezése után a következő szint szerelése következik. Az egyes elemek terv szerinti beépítési helyzetét és az egész szint méret- és helyzetpontossága lézeres pontossággal történik.

acélszerkezetes ház masszív mint egy vár

acélszerkezetes ház masszív mint egy vár

A fenti előnyök alapján az általunk épített új építésű családi házak tartószerkezete acélváz pillérekből épül fel. Az így felépült otthonok sokkal tartósabbak és értékállóbbak a mostanában hagyományos technológiával kivitelezett társaiknál. 

 

Call Now ButtonFelhívom