Acélszerkezetes ház hátrányáról általában nem szoktak beszélni az ilyen épületeket kivitelező cégek. Pedig mint minden dolognak a világon, van jó és kevésbé jó tulajdonsága. Véleményünk szerint fontos ismerni minden kevésbé előnyös, vagy akár hátrányos tulajdonságot, az acélszerkezetes ház esetében is, hiszen akár egy életre szóló értékmeghatározó döntés meghozatalánál nem csak az előnyöket érdemes figyelembe venni.

Acélszerkezetes ház hátrányai

A klasszikus acélszerkezetes ház falszerkezetének váza, mint azt ebben a cikkben említettük már, könnyű, horganyzott, hidegen hajlított acéllemez pillérekből, oszlopokból áll.

acélszerkezetes emeletes ház

Alapvetően két észlelhető hátrányt tudunk itt megemlíteni. Mindkét esetben inkább szokatlanságról van szó, hiszen a világon számszerűsítve a legtöbb családi illetve lakóház könnyűszerkezetből, azon belül acélszerkezetből épül, nem véletlenül. Magyarországon a téglaszerkezethez vagyunk szokva és mindenki ezekhez viszonyítja az itthon 30 éve megjelenő de világon évszázados hagyományokkal megjelenő épületszerkezetet. Melyek ezek?

Rugalmasság

acélváz pillér szerkezetes házAmi az egyik fő előnye az acélszerkezetes háznak annak van hátránya is (persze a téglához viszonyítva). A könnyű acélvázszerkezet rendkívüli tulajdonsága az a jó szeizmikus tulajdonsága – az acélszerkezetes ház földrengésálló – abból adódik, hogy az acélszerkezet váza nagyon rugalmas. Jól állja a rengéseket. Ebből adódóan a fal, ha nincs meg a kellő vastagsága kissé hajlamos berezonálni. A funkcionalitását az nem érinti, de enyhén érzékelhető.

Royal Palace az okos házak specialistájaEzt a hátrányt mi úgy kezeljük, hogy melegen hengerelt acélváz pilléreket és vasbeton födém szerkezetet alkalmazunk, amely már önmagában is masszívan áll. Az így kapott váz falazatát pedig horganyzott acélszerkezetből töltjük ki. Így a mikrorezgések teljesen megszűnnek, amellett, hogy a pozitív tulajdonságot is meg tudtuk őrizni. Az így épült házat lerombolni is nehéz.  

Hőtároló kapacitás

acélszerkezetes ház hőszigeteléseAhhoz, hogy ezt a hátrányt megértsük érteni kell mi a hőtároló képesség és mi a hőszigetelő képesség. Ugyanis ezek a thermodinamikai tulajdonságok mást és mást jelentenek, amellyel nem árt tisztában lenni.

Alábbi meghatározásoknál kerültünk minden szakmai megnevezést és képletet, pusztán az elv közérthetőségének megfogalmazása volt a célunk.

Hőszigetelés meghatározása 

A hőszigetelés meghatározása: két eltérő hőmérsékletű tér, épületeknél a kültér és az épület belső tere között fellépő hőátadás megakadályozása, jellemzően valamilyen nagy hőellenállással rendelkező szerkezettel. A hőszigetelési eljárásnak tehát a fő feladata a hő terjedésének megakadályozása az épületet határoló falszerkezetben, alapozásban tetőszerkezetben egyaránt.

Az építőiparban senki nem vitatkozik azon, hogy a könnyűszerkezetes házaknak kiemelkedő a hőszigetelő képessége, messze jobb mint egy hagyományos téglából épült házé. 

Royal Palace az okos házak specialistájaAz általunk kivitelezett acélpilléres és acélszerkezetes, ultravékony hőszigetelő vakolattal ellátott ház hőszigetelése U=0,07  W/m2K, messze a legjobb hőszigetelési mutató a magyar építőipari piacon. Egyik partnerünk szavaival élve: “egy gyertyával is ki lehet fűteni“. Bővebben erről itt olvashat.

Hőtároló képesség meghatározása

acélszerkezetes ház hőtárolásaÁltalánosan használt anyagoknál a hőtárolás elsődleges formája az épülettömegben tárolt hő. Tehát a hőtároláshoz megfelelő mennyiségű épülettömegre van szükség. A hagyományos épületeknél ezt a szerepet a például a tégla tölti be. Alapvetően a hőtároló tömeg úgy működik, hogy az épületben lévő hőt egy a szerkezettől függően meghatározott ideig (nem a végtelenségig!) tárolja. Aki vastag téglafallal épült belvárosi lakásban lakik Budapesten az tudja, hogy a nyári kánikula melege lassan akár napok alatt jut át a falon, melegíti át a falat, de átjut. Vagyis a kánikula elmúlása után napokig melegíti a belső teret.

Royal Palace az okos házak specialistájaHőtárolás probléma megoldása viszonylag egyszerű: a falszerkezet rétegrendjében olyan anyagot használunk amelynek van hőtároló kapacitása. Például az gipszrost fal ilyen. Nem papundekliből építkezünk és ez a gond már nem jelent további problémát. Mindezt a cégünk megfejelte, az épületet egy úgynevezett ultravékony hőszigetelő vakolattal , melynek a kiváló ÉMI által igazolt hőszigetelési képessége mellett óriási előnye, a reflexiós azaz a 92 % – os hő visszaverő képessége, amely nem engedi, hogy felforrósodjon a falazatunk. Itt jegyeznénk meg, hogy nyáron a városban a tégla falszerkezetek 60-70 Celsius-fokra melegednek, és napokig ontják magukból a forróságot még a lehűlés után is a hőtároló képességünk miatt. A mi általunk épített acélszerkezetes háznál a fentiek miatt ezek a problémák kiiktatásra kerültek!

Akkor milyen a mi acélszerkezetes házunk? 

Nem készház!

Nem mobilház!

Nem konténerház!

Nem könnyűszerkezetes ház!

hanem a mi acélszerkezetes házunk acélváz pillérekből acélvázszerkezetes falazatból épülő ház. 

Nincs gyors felmelegedés!

Nincs gyors kihülés!

Nincs mikrorezgés!

Az értékálló Royal Palace Okos Házakban  kényelem és komfort van!

Az általunk épített ház ellentétben a piacon elérhető könnyűszerkezetes házakhoz képest nagyon masszív és a legjobb hőszigetelő képessége mellett még hőtartó képességgel is rendelkezik. 

[wpi_designer_button id=415]

Call Now ButtonFelhívom