A hőszivattyús hűtő-fűtő rendszer legfőbb jellemzője röviden megfogalmazva a télen nyáron állandó belső hőmérséklet amelyet ez a technológia egészséges lakókörnyezet megtartásával ér el.

A környezetszennyező fosszilis (szén, gáz, olaj, fa) energiahordozók bizonytalan egyre dráguló piacával és kimerülő készleteivel szemben jelent potenciális alternatívát a természet adta ingyenes rendelkezésre álló alternatív energia, úgymint hőenergia (víz-, levegő és föld hőjét hasznosítva), amellyel jelentősen kíméljük a pénztárcánkat, és a környezetünket is.

A hőszivattyú működése

A hőszivattyú – nevéből adódóan – a környezeti hő energiáját hasznosító fűtő/hűtő készülék. A hőszivattyú hűtő-fűtő rendszerek a környezet hőenergiáját hasznosítva állítják elő a szükséges energiát, környezetbarát és takarékos módon.

A legtöbb ember nem is gondolná, hogy az ő otthonában is van már ’hőszivattyú’. Pedig a hűtőszekrény és a légkondicionáló berendezés is ugyanezen elvek alapján működnek, azaz a levegőből vonnak el hőt, és azt hűtik le. A klíma és a hűtőszekrény a magasabb külső hőmérsékletből vonják el a hőt és ennek energiáját fordítja hűtésre. Míg a fűtésre, meleg víz előállítására használt hőszivattyúk éppen fordítva működnek.

Attól függően, hogy a hőt honnan vonják el, megkülönböztetünk

 • geotermikus,
 • víz és
 • levegő

hőszivattyúkat, ez utóbbin belül pedig levegő-levegő és levegő-víz hőszivattyúkat. Ezek működésének részletezésébe e helyen nem bocsátkozunk.

A levegő-víz hőszivattyúk:

A hőszivattyús technológia fejlődésének köszönhetően az utóbbi időben a kiemelkedő hatékonyságuknak, könnyű és takarékos telepíthetőségüknek köszönhetően egyre inkább teret hódítanak el a levegő-víz hőszivattyúk.

Azokat a levegő hőszivattyúkat, amelyek a vizet használják közvetítő közegként, levegő-víz hőszivattyúknak nevezzük. 

Továbbá pedig a szerint, hogy a hőcserélő a beltérben vagy a kültéri egységben kerül elhelyezésre, megkülönböztetünk osztott (split) vagy monoblokkos (kompakt) rendszert. 

Igaz, hogy a működéséhez áram szükséges, mégis, mivel a felhasznált energia 3-5-szörösét is képes előállítani hőenergiából, amely korlátlanul ingyen áll rendelkezésre, ezért a hőszivattyú a megújuló energiaforrások közé tartozik. A legnagyobb megtakarítási hatékonyságot akkor érjük el vele ha a működéshez felhasznált villamos energiát napelemmel biztosítjuk – 100% megújuló energiaforrásként- energiatermelésünkhöz, amellyel hosszútávon jelentős, milliós megtakarítást érhetünk el.

A levegő-víz hőszivattyú a kültéri levegő hőjét hasznosítja. Működésének kulcsa a benne lévő hűtőközegben rejlik. A hűtőközegnek köszönhetően az egészen alacsony hőmérsékletű akár -28 Celsius fokos levegőből is kinyerhetjük a hőt.

A hőszivattyú alapvető részei

 • kültéri egység (hűtőközeg áramoltató kompresszor)
 • beltéri egység (melyben a meleg víz keletkezik, és a hűtőköri csővezeték).

A levegő-víz hőszivattyú előnyei

 • kis helyigény
 • egyszerű, gyors telepítés
 • olcsó kivitelezés
 • széles körű alkalmazási lehetőség
 • nincs szükség engedélyekre
 • a legjobb ár/érték arány
 • igényelhető, kedvezményes H-áram tarifa

hőszivattyú előnyei

A hőszivattyú értékelés azaz kiválasztás mércéje COP 

A COP (Coefficient of Performance) az a teljesítmény mutató érték, a „jóságfok”, amely azt mutatja, hogy adott pillanatban 1 kW felhasznált energiából, hány kW energiát tud előállítani az adott hőszivattyú.

Számítása:

COP= kinyert energia/befektetett energia

SCOP: szezonális teljesítménymutató

Általában a hőszivattyúk COP értéke 2-6 között mozog, típustól és márkától függően. A hőszivattyú kiválasztáskor a COP érték mellett a kialakítás, telepítés, valamint az üzemeltetés és élettartam költségeit is figyelembe kell venni. A geotermikus hőszivattyúknak magasabb a COP értékük, de jóval több a bekerülési és fenntartási költségük, lassabban térülnek meg, nehezebb telepíteni őket a talajmunkák miatt.

Fentiek alapján az általunk kivitelezett magas kategóriás épületeknél a levegő-víz rendszerű hőszivattyú hűtő-fűtő berendezést javasoljuk és használjuk.

Az infra mint kiegészítő fűtés használatáról ide kattintva tájékozódhat tovább.

Call Now ButtonFelhívom