Családi házat szeretne építeni?

Aki ma családi ház építésében gondolkodik, komoly dilemma előtt áll. Hagyományos vagy modern építési technológiával épül családi házat építsen? Itt találja a választ, hogy miért könnyűszerkezetes ház a kérdésre a válasz.

 

Családi ház építési technológiák

Hagyományos építkezés, melyet ma már modern falazóblokkokból építenek fel.
• Ytong falazóelemekből készülő családi ház.
• Könnyűszerkezetes, acélváz szerkezetes családi ház.
• Könnyűszerkezetes, faváz szerkezetes családi ház.
• ProKoncept, vagy IsoteQ polisztirolzsalus családi ház.
• Vályog, vagy szalmaház. Ezek a régi idők építőanyagainak modern felfogású használatát részesítik előnyben.

Családi házak hőszigetelése

Egy B30-as téglából épült családi ház energetikai osztályzata a lenti táblázat szerint: E osztályba tartozik. Az alapadatokból az látszik, hogy csak a falszerkezet minimum 300%-kal rosszabb egy modern A+ épülettől, nem beszélve az ablakokról, a padló szigetelés elmaradásáról, stb…

Téglaház

avagy hagyományos építésű családi házak:

A hagyományos építési rendszer melletti érve az emberek többségének az, hogy ennek már van hagyománya, mert már Szüleink és az Ő szülei is ilyen házban éltek. Igaz, hogy akkor a gáz árán még állami támogatás volt és nem számított, hogy semmilyen módon nincs hőszigetelése a háznak, senkit nem zavart, hogy huzatos volt, mert a jó öreg „orosz gáz” megoldotta a kérdést.

Persze egy modern téglaház már sokat fejlődött a szocialista kor minőségéhez képest. Rendelkezésre állnak modernebb kötőanyagok, vakolatok, így az épületek már sokkal komfortosabbak. De tény, hogy ha egy 30 cm-es modern falazóblokkból építünk egy téglaházat, akkor annak a hő vesztesége még mindig közel háromszor akkora lesz, mint egy ugyanakkora falvastagságú könnyűszerkezetes háznak.

A téglaházak az épület dinamikai mozgások vonatkozásokban (pl. földrengések, vagy akár csak új háznál alapvető épületmozgások) tekintetében is messze alulmaradnak a könnyűszerkezetes házak paramétereihez képest.

Továbbá a környezetre gyakorolt negatív hatása is több tízszerese egy téglaháznak egy könnyűszerkezetes házzal összehasonlítva. Sokkal nagyobb a biológiai lábnyoma, a felhasznált alapanyagok, és a gyártás közben elhasznált energia mennyisége, illetőleg annak környezeti terhelése szempontjából.

A tégla építkezési módja vizes technológia

A téglaház egy vizes technológia, ezért teljesen ki kell száradnia a beköltözés előtt, mert különben penészesedés lehetséges. A hő-hidak, penészesedések könnyebben kialakulhatnak, hiszen különböző anyagok kerülnek felhasználásra építés közben. Persze ezt ki lehet kerülni, de nagyon nagy fegyelem szükséges a technológiában. Mivel vizes a technológia 8-10 hónap kell a kivitelezéséhez, hogy az teljesen ki tudjon száradni. Ezt a száradási időt a mai rohanó világunkban egyik kivitelező sem várja ki, amelyből komoly reklamációk adódnak, a penész egészségkárosító hatásairól már nem is beszélve.

Tévhit, hogy a téglaház hőtárolóként funkcionál

A téglaház sem ad hőtároló falakat. Miért is? Azért mert egy modern falazóblokk sok kis vékony cserepekből épül fel, közötte pedig légrés van. Egy kisméretű téglafal valóban tárolja a hőt, de a modern falazóblokkban csak a belső vakolat és az első sor cserép a téglából, ami összesen 35mm.

Ytong családi ház

Az Ytong házak jó hőszigetelő képességekkel rendelkeznek. Könnyen alakíthatóak, ezért épületszobrász dolgok is kialakíthatóak belőle, így íves falak, boltívek, stb… könnyen megvalósíthatóak. Hőszigetelése elmarad a könnyűszerkezetes házakhoz képest, de a téglaházaknál sokkal jobb hőszigetelő képességekkel bír.

Hátránya, hogy nem építhető belőle magas ház 4 szint felett, de családi ház szinten nincs is ilyen követelmény.

Szalma- és, vályogház

Szalmaház, vályogházak falvastagsága lényegesen nagyobb, mint, más épületek falazata, ezért több nettó helyet vesz el az élettérből. Hőszigetelésük nagyon kedvező. Egyfajta elkötelezettség kell ahhoz, hogy valaki ilyen házba költözzön, majd értékesítéskor a piac sem a legjobb felvevő ezekre a házakra. Kétségkívül hőtárolás bajnoka ez a ház. Minden más most bemutatott technológiával szemben itt valóban nagyon komoly hőtárolásról beszélhetünk, mely a nyári melegben mutatja meg igazi előnyét azzal, hogy minden árnyékolás és klíma nélkül is hűvös marad a legnagyobb melegben is.

Könnyűszerkezetes ház

A könnyűszerkezetes házak a világon a legelterjedtebb házak. A világ legnagyobb luxus toronyházai is mind könnyű acélszerkezetes technológiát használnak.

Royal Palace Okosházak könnyűszerkezetes toronyházak a Világoban

Családi ház szinten is több könnyűszerkezetes ház épül a világon, mint amennyi téglaház. Ez számunkra azért furcsa, mert Magyarországon a szocializmusban az államilag támogatott gáz annyira olcsó volt, hogy mi az utcát fűtöttük és fittyet sem hánytunk arra, hogy a világ már évtizedek óta mekkora törekvéseket folytat az energiapazarlás visszaszorítására.

Olaszországban, Svájcban, Kanadában, USA-ban, Skandináv országokban, Németországban, Ausztriában évtizedek óta túlnyomó többségben  könnyűszerkezetes ház épül összességében, mint bármilyen más technológiával.

Építőipari szabványértékek Magyarországon

A következőkben bemutatjuk, hogy Magyarországon milyen szabványok voltak és vannak életben a falak hőszigetelési tényezőjére vonatkozólag:

  • 1934-től: k = 1,68 W/m2K.
  • 1979-től: k = 0,85 W/m2
  • 1987-ig: k= 0,7 W/m2
  • 1992-től az összes szerkezetnek átlagosan teljesíteni kellett a 0,7 W/m2K, tehát ez már 0,5 W/m2K körüli falakat feltételezett
  • 2006-tól: FAL: U fal=0,45 W/m2K
  • Egy modern könnyűszerkezetes ház k = 0,09-0,12 W/m2K között van !!!

Tisztán látszik, hogy Magyarországon ma életben lévő határérték nem a világon mindenhol jelen lévő, modern energiahatékonysági elvárásoknak felel meg, hanem azért ennyi, mert egy modern nútféderes 30 cm-es tégla falazóblokk ennyi értéket teljesít normál falazó habarccsal!!! Tehát éppen bele kellett férnie a paraméterekbe. Ebből is látszik, hogy nem elkötelezettség az állam részéről az, hogy igazán kevés energia fogyjon a háztartásokban a fűtésköltségek fedezésére. Nyilvánvaló a kicsi gázszámlából kicsi az áfa is, mely az állam zsebébe landol.

A jó hír!

Nem kell elfogadnia a hagyományoson kínálkozó építőipari megoldást. Választhat egy olyan alternatívát, amely a világ fejlett részein évtizedek óta bebizonyította képességeit, és szinte tökélyre fejlesztődött.

Az acélvázas könnyűszerkezetes technológiával készült családi házzal Ön megoldotta, hogy kicsi legyen az új otthonának energiafogyasztása!

Az acélvázas könnyűszerkezetes technológiát az alternatív energiaellátási rendszerekkel kombináljuk, annak alkalmazási mértékétől függően akár úgynevezett aktív házat kapunk, amely már nem felhasználja az energiát, hanem termeli azt.

A jelenlegi gazdasági körülmények között a passzív ház mindenki számára elérhető és az értékesítési árakban érvényesíthető.

Érdekli a Royal Palace Okos Házak által épített könnyűszerkezetes ház? 

Írjon nekünk!

[contact-form-7 id=”45″ title=”Érdeklődő e-mail”]

Call Now ButtonFelhívom